Villa Scheerens de Wit, Almere

Villa Scheerens de Wit, Almere

De vrijstaande woning in Almere Overgooi ligt op een uitgestrekt kavel achter de dijk, grenzend aan het Gooimeer. Het huis is als een alzijdig paviljoen in de open tuin, ontworpen voor opdrachtgevers die een elegante, moderne en duurzame woning wilden. Het interieur van het huis vertoont een boeiende ruimtelijkheid en een afwisseling van grote en kleine ruimten, hoog en laag, licht en donker. De ruimten van het interieur zijn op verschillende manieren met elkaar verbonden, zodat er formele en informele routes ontstaan en zichtlijnen die de verschillende verdiepingen met elkaar verbinden.

De entree geeft toegang tot het trappenhuis, de eetkeuken en het woonvertrek; een dubbelhoge ruimte, die zich opent richting de tuin. Op de eerste verdieping bevinden zich de slaap- en ontspanningsvertrekken. Op de bovenste verdieping zijn de werkvertrekken, een bibliotheek en een gastenverblijf gesitueerd. Ook bevindt zich hier een dakterras met zicht op de weidse tuin en op het water, over de kruin van de dijk heen, naar de aan de overzijde gelegen torenspits van Naarden Vesting.

De gevels zijn uitgewerkt als een ritmisch spel van betonpanelen, glas of een luik. Het samenspel van deze verschuivende gevelvlakken wordt bijeengehouden door rondgaande staalprofielen. Op de bovenste laag vormt het staal een pergola die de contour van het dakterras omschrijft.

periode
2008-2010
opdrachtgever
fam. Scheerens de Wit
programma
vrijstaande woning
opdracht
architect
fotograaf
Luuk Kramer

U bent hier