Universiteitsbibliotheek EUR, Rotterdam

Universiteitsbibliotheek EUR, Rotterdam

Het huidige gebouw van de Universiteitsbibliotheek van de Erasmus Universiteit Rotterdam, gebouwd in 1968 op campus Woudestein, heeft een totale renovatie (bouwkundig en installaties) ondergaan. Het gebouw had niet alleen het einde van zijn levensduur bereikt, de UB moest ook aangepast worden aan de huidige en toekomstige manier van studeren en werken. Het boekenbestand digitaliseert steeds verder en het papieren boek verdwijnt naar de achtergrond. Het gerenoveerde gebouw biedt onderdak aan ca. 900 studiewerkplekken, ca. 50 kantoorwerkplekken voor medewerkers en de boekencollecties van de UB en het Rotterdamsch Leeskabinet.

In de nieuwe UB draait het om ontmoeting, samen werken en samen studeren. Om dit optimaal te kunnen faciliteren zijn alle ingrepen gericht op het open maken van het gebouw en het terugbrengen van licht, transparantie en ruimtelijkheid. Grote vides en een nieuwe hoofdtrap creëren meer ruimtelijkheid; daklichten zorgen voor meer licht. Daarnaast zullen de trappenhuizen en brandscheidingen halverwege het gebouw in glas worden uitgevoerd, zodat de ruimtelijke verbinding tussen het westelijke en het oostelijke deel sterk verbetert.

Uit het oogpunt van duurzaamheid en comfort in combinatie met de monumentale aspecten van het gebouw, zijn alle gevelkozijnen vervangen door stalen, geïsoleerde kozijnen voorzien van drievoudige beglazing. Voor de materialisatie is gezocht naar sobere, natuurlijke materialen en kleurtinten die passen bij het oorspronkelijke gebouw en aansluiten bij de overige renovaties van monument Woudestein: wanden en kolommen van schoon beton, kozijnen van zwart staal, grijze gietvloer en zwart tapijt, houten lattenplafond (eiken) en metalen cassettes (licht brons).

De UB heeft – naast de bestaande entree via de loopbrug naar het hoofdgebouw – een nieuwe entree gekregen aan de Institutenlaan, een belangrijke as op de campus. Zij heeft hiermee een eigen gezicht en adres gekregen en is daarmee beter in staat de bezoekersstromen op een vanzelfsprekende wijze op te nemen.

periode
2014-2017
opdrachtgever
Erasmus Universiteit Rotterdam, EFB
programma
ca. 9000 m2 bibliotheek, onderwijsruimte, flexibele kantoorruimte en archief
opdracht
total engineering; samenwerkingsverband met ABT
fotograaf
Roos Aldershoff

U bent hier