Renovatie gebouw H EUR, Rotterdam

Renovatie gebouw H EUR, Rotterdam

De opgave voor de verbouwing en renovatie van de derde verdieping van het H-gebouw op de Erasmus Universiteit Rotterdam, een gemeentelijk monument uit de jaren zestig van de vorige eeuw, bestaat uit het ontwerpen van een ruimtelijk concept voor de inrichting en de volledige renovatie/restauratie van de verdieping. Deze wordt gebruikt voor de herhuisvesting van een aantal Shared Service Centers van de universiteit (Universiteitsbibliotheek, human resource & finance, ICT) en heeft het flexibele werken als uitgangspunt.

Aanleiding voor de opdracht is dat een deel van de gangen in de loop van de tijd dichtgezet is, met een onoverzichtelijke situatie als gevolg. De gangen zijn – ondanks de beperkte diepte van het gebouw – donker, plafonds zijn verlaagd en het klimaat is vanaf de oplevering van het gebouw onderwerp van klachten. Het project dient meteen als ‘pilot’ voor de overige verdiepingen van het H-gebouw.

De opbouw van het programma wordt gekenmerkt door een afwisseling van open en gesloten programmaonderdelen. Onder de open ruimtes vallen open kantoorgebied, ontmoetingsruimte en loungeplekken. De gesloten ruimtes bestaan uit kantoortjes, brainstormruimtes, stilteruimtes en overlegruimtes. Deze worden afwisselend geplaatst aan de oost- en de westgevel, waardoor op een vanzelfsprekende manier variatie in sfeer en gebruik over de lengte van het gebouw worden gemaakt. De maatvoering van de programmaonderdelen is doorgevoerd in het plafondsysteem, waardoor eventuele aanpassingen in de opzet eenvoudig kunnen worden doorgevoerd en toepasbaar zijn in de rest van het gebouw. De oorspronkelijk hogere plafondhoogte is hersteld.

Eerdere renovaties in het monument zijn bepalend voor het materiaalgebruik in de algemene ruimtes, met onder andere schoon beton, zwarte stalen kozijnen en eikenhouten lattenplafonds.

 

periode
2012-2013
opdrachtgever
Erasmus Universiteit Rotterdam, EFB
programma
ca. 1.200 m2 bvo flexibele kantoorruimte
opdracht
architect
fotograaf
Roos Aldershoff

U bent hier