Collegezalencomplex, Universiteit Twente

Collegezalencomplex, Universiteit Twente

De opgave voor de uitbreiding en herontwikkeling van het bestaande collegezalengebouw De Waaier op de Universiteit Twente was drieledig. Ten eerste ging het om het uitbreiden van het restaurant en de keuken, het samenvoegen en uitbreiden van de bestaande collegezalen naar een faciliteit met 1000 zitplaatsen, en tot slot het aanpassen van het podium en de achterliggende ruimtes voor promotieplechtigheden.

Het nieuwe volume is een verlengstuk van het bestaande gebouw geworden. Het sluit erop aan maar is ook zelfstandig: het wordt los gehouden door twee lange incisies, twee smalle vides met lichtkap. Ze zorgen voor licht in het binnenste deel van het gebouw, oriëntatie en ruimtelijkheid. De nieuwe gevel is opgebouwd uit een fijne structuur van open en gesloten horizontale lamellen van schoon beton, die zorgen voor een onbelemmerd zicht en het zonlicht en de warmte buiten houden.

In het interieur komt de moderne materialisering van buiten - wit stucwerk, schoon beton en glas - terug en samen met het witte meubilair zorgt dit voor een rustige sfeer. Dit terughoudende karakter wordt afgewisseld met in het oog springende loungeplekken, waarin fel gekleurde banken en fauteuils in zacht vilt en hoogglans kunststof een huiselijke sfeer creëren.

De meest spectaculaire ingreep is het samenvoegen van de twee grote collegezalen, waarmee de gewenste grote zaal ontstaan is. De dragende betonwand tussen de twee waaiervormige zalen is verwijderd en vervangen door een schuifwand die opgeborgen kan worden achter het podium. De kleine zaal is veranderd van functie en doet nu dienst als promotiezaal. Zowel in het glas als in de zwarte akoestische panelen is een braillepatroon aangebracht. De tekst dient als inspiratie voor aspirant-promovendi: Imagination is more important than knowledge. For while knowledge defines all we currently know and understand, imagination points to all we might yet discover and create. (Albert Einstein)

periode
2005-2010
opdrachtgever
Universiteit Twente, Vastgoed Groep Drienerlo
programma
5.200 m2 renovatie en 2.000 m2 nieuwbouw
collegezalen, restaurant en keuken
opdracht
architect; volledige opdracht
fotograaf
Csilla Klenyánszki

U bent hier